Luomutuote

Luomu on lyhenne sanasta luonnonmukainen ja luomutuote on yksi luotumaatalouden tuotteista. Suomessa on useita eri viranomaisia, jotka valvovat luomutuotteiden valmistusta, kuljetusta sekä myyntiä.

Vaatimukset luomutuotteiden valmistukseen määritellään suoraan EU-lainsäädännössä. Suomessa valvontaa ohjaa sekä suunnittelee elintarviketurvallisuusvirasto, eli Evira. Suomeen tuotavia luomutuotteita taas valvoo Tullilaitos.

Tuottaminen

Luomutuotteiden sekä niiden kaikkien lisäaineiden tulee olla myös pääsääntöisesti luonnonmukaisesti tuotettuja. Hyviä esimerkkejä näistä on esimerkiksi etikkä sekä mausteet. Sallittua on kuitenkin käyttää rajoitetusti lannotteita, tuholaismyrkkyjä sekä antibiootteja. Luomumerkki voidaan myöntää vilejellyille ja jalostetuille elintarvikkeille sekä myös luonnosta kerätyille tuotteille, mikäli tuotteiden keruualue on tarkastettu ja luomusäännösten mukaisesti.

Tutkimukset

On tehty laaja luomuruokaa koskeva tutkimus ja siinä selvisi mielenkiintoisia asioita. Yksi selvinnyt asia oli, että niissä on selvästi enemmän hyödyllisisä antioksidantteja skeä vähemmän haitallisia torjunta-ainejäämiä sekä raskasmetalleja kuin tavallisesti tuotetuissa tuotteissa. Vaikkakin tuota tutkimusta on tietyissä piireissä kritisoitu heikkitasoiseksi sekä aiemmista tutkimuksista poikkeavaksi.

Luomu vs. tavallisesti tuotettu

On myös syytä huomioida ja muistaa, että Suomessa luomusta saa erittäin heikosti seleeniä sekä D-vitamiinia. Sen lisäksi lannoitteena käytetty lanta voi aiheuttaa tauteja sekä hinta on yleensä 2-6 kertainen normaalisti tuotettuun ruokaan verrattuna. Useiden tutkimusten perusteella ei voida väittää luomuruoan olevan tavallista ruokaa turvallisempaa, terveellisempää, paremman makuista tai ympäristöystävällisempää.

Biodynaamiset tuotteet

Myös tuotteiden, jotka on valmistettu biodynaamisesti edellytetään kuuluvan luomuvalvonnan piiriin. Biodynaamisille tuotteille myönnettävä Demeter-merkki on kansainvälinen tuotemerkki. Merkin käyttöä Suomessa valvoo Biodynaaminen yhdistys. Biodynaaminen viljely tehdään Rudolf Steinerin antroposofistennäkemysten mukaisesti ja siinä käytetään “biodynaamisia” ruiskutteita (ks. homeopatia), joiden on tarkoitus välittää maahan taivaankappaleiden kosmisia voimia.